Senaste inlägg

    Maxi Yatzy

    Det som skiljer Maxi Yatzy från klassisk Yatsy är att Maxi Yatzy är en mer utökad och strategisk version av tärningsspelet. Här går vi igenom spelreglerna för Maxi Yatzy så att du, dina vänner och familjemedlemmar kan ha riktigt kul tillsammans under spelkvällen.

    Vad är Maxi Yatzy?

    Maxi Yatzy är ett tärningsspel som kan spelas av två eller fler spelare. Spelet går ut på att du ska få så många poäng som möjligt inom olika kategorier, och den person som får flest poäng vinner spelet. När du spelar Maxi Yatzy får varje spelare tre kast per omgång. Du väljer själv vilka tärningar du ska spara och vilka du ska slå om. När du har slagit dina slag fyller du sedan i poängtabellen med ditt resultat. Under spelets gång kan varje kombination endast fyllas i en gång, vilket gör att du måste fundera på vilka alternativ som gör att du i slutändan får mest poäng. Om du inte lyckas få en kategori får du inga poäng för den, vilket kan få stor påverkan på din slutgiltiga ställning. För att vinna Maxi Yatzy krävs alltså både lite tur och strategiskt tänkande.

    Hur skiljer sig Maxi Yatzy från klassisk Yatzy?

    Det som skiljer Maxi Yatzy från Yatzy är att du slår sex tärningar istället för fem, samt att poängtabellen innehåller fler kombinationer. För att få Maxi Yatzy och hundra bonuspoäng krävs att alla sex tärningar visar samma siffra. Visar fem av tärningarna samma siffra får du alltså inte några bonuspoäng (något du får i vanlig Yatzy), utan lägger endast ihop summan av tärningarna.

    Hur fungerar poängräkningen i Maxi Yatzy?

    Precis som med vanlig Yatzy är det summan av tärningarnas prickar som blir dina poäng. Om du exempelvis slår en liten stege, det vill säga en etta, en tvåa, en trea, en fyra och en femma, summerar du dessa för att ta reda på hur många poäng kombinationen har gett dig (15 poäng).

    Poängkategorier i Maxi Yatzy

    Ettor – så många ettor som möjligt 

    Tvåor – så många tvåor som möjligt 

    Treor – så många treor som möjligt

    Fyror – så många fyror som möjligt 

    Femmor – så många femmor som möjligt

    Sexor – så många sexor som möjligt

    Par – två av samma

    Två par – två stycken av två olika

    Tre par – två stycken av tre olika

    Triss – tre stycken av samma

    Fyrtal – fyra stycken av samma

    Liten stege – ett till fem, ger alltid 15 poäng

    Stor stege – två till sex, ger alltid 20 poäng

    Full stege – ett till sex, ger alltid 21 poäng

    Kåk – ett par och ett tretal 

    Chans – kategori som används när ingen annan passar, du väljer själv vilka tärningar som ska räknas

    MaxiYatzy – sex stycken av samma

    Hus – två tretal

    Torn – ett par och ett fyrtal

    Bonus – bonus får du vid Maxi Yatzy (100 poäng) eller om summan av den övre delen av tabellen (ett-sex) blir över 75 (50 poäng om spelet tillverkats av Tactic) alternativt 84 (100 poäng om spelet tillverkats av Algas)

    Poängkategorier som är nya för Maxi Yatzy

    Full stege 

    Full stege innebär att du slår en etta, en tvåa, en trea, en fyra, en femma och en sexa.

    Maxi Yatzy

    För att få MaxiYatzy ska alla sex tärningar visa samma siffra, men du har som vanligt tre försök på dig.

    Tre par

    Tre par innebär att du ska få två exemplar av tre olika siffror, till exempel två ettor, två treor och två femmor.

    Hus

    Ett hus är två tretal, till exempel tre treor och tre sexor.

    Torn

    Ett torn är ett fyrtal och ett par, exempelvis två tvåor och fyra femmor.

    Femtal

    I originalspelet kallas kombinationen Yatzy, och innebär att du får fem av samma siffra. Ger dock inga bonuspoäng i Maxi Yatzy.

    Tips för att vinna Maxi Yatzy

    • Även om tärningsspelet till viss del handlar om tur handlar det också om att utveckla en fingertoppskänsla för vilka tärningar du ska spara. Det får du dels genom att träna, dels genom att försöka bedöma sannolikheten för ett visst utslag om du slår om.
    • Satsa alltid på att försöka få så höga poäng som möjligt, men var samtidigt inte dumdristig och släng bort höga poäng för att du tror att du möjligtvis kan få en Maxi Yatzy om du slår om alla tärningar.
    • För att vinna behöver du hela tiden vara medveten om vilka kategorier som fortfarande finns kvar. Försök därför inte att bli för uppslukad vid varje enskilt kast, det kan stå dig dyrt i slutändan.
    • Var medveten om vilka kombinationer som kan leda till bonus. Även om det övre fältet kan kännas som lätta poäng om du inte har något annat måste du uppnå sammanlagt 75 eller 84 poäng för att få bonus.
    • Kom ihåg att det vanligtvis är bra att spara chans-kategorin till slutet av spelet när du inte har någon annan kategori att skriva in poäng.

    Lycka till på spelkvällen!

    Kategorier

    • Inga kategorier